... begint bij de bieb!

Jaarverslag
Westerveld 2022

De bibliotheek is terug in Dwingeloo! Vanwege sluiting van zorgcentrum De Weyert (waar de bibliotheek deel van uitmaakte) tijdens de gehele corona periode is het lang niet mogelijk geweest om boeken te lenen. Diever wordt op dat moment de aangewezen plek voor inwoners van Dwingeloo. In Dwingeloo wordt vervolgens een optrommelactie gehouden voor behoud van dorpshuis Over Entinghe. Het publiek spreekt hierbij ook de wens uit om weer een bibliotheek in het dorp te openen. Een mooie kans op samenwerking is geboren. De bibliotheek kan een ruimte huren in Over Entinghe. Op maandag 7 maart 2022 is het eindelijk zover en opent het oudste bibliotheek-lid, de 99-jarige Jan van Beek, samen met wethouder Henk Doeven de nieuwe bibliotheek in Over Entinghe. De ruimte is klein, maar voorziet wel in een compleet assortiment aan boeken en heeft zelfs een Bereslim hoekje voor peuter en kleuters. Voor activiteiten maakt de bibliotheek gebruik van de beschikbare ruimtes in Over Entinghe.

Cijfers 2021 bibliotheken Westerveld

en 26.278 online bezoekers

74.655 uitleningen

4.276 leden,

Gemeente Westerveld had in 2021...


"


"


Het leukste vind ik toch wel het contact met mensen. Gewoon even een praatje maken.
En mensen écht helpen als ze ergens naar op zoek zijn.


"


"


 De bibliotheek is een plek
voor iedereen, we doen het samen

Voor jou ligt verslag van het jaar 2022 van [gemeente]. 2022 was een jaar van grote hoogten en diepe dalen. Een jaar waarin we elkaar weer meer hebben kunnen treffen. Een jaar waarin we samen met onze inwoners en partners veel mooie activiteiten en projecten hebben kunnen doen. Een jaar waarin de meerwaarde van de bibliotheek landelijk werd erkend. Maar ook een jaar dat in het teken stond van de oorlog in Oekraïne, hoge energieprijzen, een hoge inflatie en een groeiende immigratie. 

In november van dit jaar ontvingen alle bibliotheken een brief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap waarin wordt geschreven dat de komende jaren wordt geïnvesteerd in een sterk en robuust bibliotheeksector. Wij gaan samen met onze opdrachtgevers en onze partners hier invulling aan geven. Het ministerie schrijft terecht in haar brief: Bibliotheken zijn bij uitstek locaties waar mensen cultureel en maatschappelijk ontwaken en volwassen kunnen worden. Het zijn plekken waar mensen groeien, leren, oefenen of juist even de stilte opzoeken. Plekken waar je je persoonlijkheid vormt, waar je je leert te verhouden tot de mensen om je heen, waar je je wereld vergroot. Leden van de openbare bibliotheek hebben een abonnement op de hele wereld.

En niet alleen leden van de bibliotheek hebben een abonnement op de hele wereld. Ook niet leden zijn bij ons welkom en kunnen bij ons leren, vragen, ontmoeten, lezen en doen. Iedereen is welkom! 

Als bibliotheek zetten wij ons in voor alle inwoners. Wij zijn een ‘warme kamer’ voor mensen die thuis in de kou zitten. Heb je even een computer of wifi-verbinding nodig? Dan kun je ook altijd binnenlopen bij een bibliotheek in de buurt. Ook als je hulp nodig hebt in de digitale samenleving kan je bij de bibliotheek terecht. Op weg naar een digitaal vaardig Drenthe, hebben we onder andere onze nieuwe rol als Informatieloket Digitale Overheid verder uitgebreid en geprofessionaliseerd. Hierin zoeken we ook steeds meer de samenwerking met andere partners en komen we naar de inwoners toe vanuit onze overtuiging dat iedereen mee moet kunnen doen, óók digitaal. 

Ook vluchtelingen kunnen bij ons terecht. Samen met onze Taalhuizen en andere partners helpen we de mensen verder in het meedoen in onze samenleving en met onze taal. Dit jaar hebben in het bijzonder voor de vluchtelingen uit Oekraïne we geld ingezameld door oude boeken te verkopen. Verder hebben wij onze hulp aangeboden aan de gemeentes en prentenboeken in het Oekraïens aangeboden aan scholen. 

Biblionet Drenthe is ook een trotse ambassadeur geworden van het Sport en Gezondheidsakkoord. Samen met o.a. zorgbedrijven, scholen en particulieren wil Biblionet zowel jong als oud gaan stimuleren om gezond te leven. Denk hierbij niet alleen aan fysieke beweging, ook de mentale gezondheid telt! 

Trots ben ik op al onze betrokken en enthousiaste professionals en vrijwilligers die zich dag in dag uit inzetten voor het bibliotheekwerk in Drenthe.

Annelies Bakelaar, bestuurder Biblionet Drenthe

De bibliotheek is van alle tijden en van ons allemaal.
Een plek waar iedereen welkom is, lid of geen lid. De bieb is een (online) plek waar je antwoorden vindt en waar je je kunt ontwikkelen. Je hele leven lang. De deuren van de bibliotheek staan altijd voor je open.

Annelies Bakelaar

Voorwoord

De Bibliotheek is terug in Dwingeloo!

De bibliotheken in Westerveld

Gemeente Westerveld

De gemeente Westerveld heeft vier bibliotheken: Diever, Dwingeloo, Havelte en Vledder. Ook zijn er 12 ‘de Bibliotheek op school’ vestigingen. Dit zijn bibliotheken in basisscholen. Bibliotheek Westerveld valt qua bestuur en organisatie onder Stichting Biblionet Drenthe. 

Het team van Westerveld

 51 vrijwilligers

1 educatiemedewerker

5 frontofficemedewerkers

1 educatieadviseur

1 lokaal coördinator

Mensen ontmoeten

...begint bij de bieb

Andere mensen leren kennen: in de bieb kan dat. Loop gewoon even binnen of geniet van een heerlijk kopje koffie of thee. Gezellig met je buurman, partner of vriendin meedoen aan een workshop? Iedereen is welkom in de bieb.

...begint bij de bieb

Jezelf ontwikkelen

Het bijwonen van een lezing met bijzondere gastsprekers. Een cursus volgen over duurzaamheid. Of meedoen aan de workshop Walk&Talk. Hoe jij jezelf ook verder wilt ontwikkelen: het begint bij de bieb!

...begint bij de bieb

De wereld ontdekken

Samen met ons de wereld ontdekken? Dat kan! Verdwaal in alle online én offline verhalen. Voor jong en oud, het begint bij de bieb. Zet als kind met de BiebFabriek je eerste stappen als ingenieur.

Met lezen vergroot je je blik op de wereld. En natuurlijk kun je daarvoor bij de bieb terecht. Zo krijgen de kleinsten het gratis BoekStartkoffertje. En kunnen mensen met een taalachterstand terecht bij een van onze Taalhuizen. Want leren lezen begint bij de Bieb!

...begint bij de bieb

Leren lezen

Wist jij dat je gewoon binnen kunt stappen in de bieb? Lid of geen lid, dat maakt niet uit! Heerlijk neerploffen op de bank en gewoon even wegdromen. Ontspan met alle verhalen en avonturen die op jou liggen te wachten bij de bieb.

...begint bij de bieb

Even ontspannen

... begint bij de bieb!

Jaarverslag Westerveld 2022

Ontdekken, ontwikkelen, ontspannen, ondernemen, ontmoeten

... begint bij de bieb!
Jaarverslag
Tynaarlo 2021

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec pellentesque auctor eros, eget cursus est. Duis pharetra vel orci varius pulvinar. Vestibulum lacinia est pretium lacus porttitor, rutrum lacinia arcu finibus. Sed non odio velit. Sed non accumsan eros, non condimentum massa. Vestibulum velit magna, egestas auctor metus ut, vehicula venenatis massa. Nam gravida vel eros quis faucibus. Suspendisse potenti. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec pellentesque auctor eros, eget cursus est. Duis pharetra vel orci varius pulvinar. Vestibulum lacinia est pretium lacus porttitor, rutrum lacinia arcu finibus. Sed non odio velit. Sed non accumsan eros, non condimentum massa. Vestibulum velit magna, egestas auctor metus ut, vehicula venenatis massa.

Ontspannen
Online genieten

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec pellentesque auctor eros, eget cursus est. Duis pharetra vel orci varius pulvinar. Vestibulum lacinia est pretium lacus porttitor, rutrum lacinia arcu finibus. Sed non odio velit. Sed non accumsan eros, non condimentum massa. Vestibulum velit magna, egestas auctor metus ut, vehicula venenatis massa. Nam gravida vel eros quis faucibus. Suspendisse potenti. Morbi hendrerit ipsum efficitur ante tincidunt pretium. Nulla posuere vehicula dolor, in dignissim ligula tincidunt at. 

Ontwikkelen
Een cursus volgen
Annelies Bakelaar
Voorwoord

In 2021 speelde corona nog steeds een grote rol in ons leven en werk. We konden niet alles doen wat we graag wilden doen. Maar het gaf ook kansen. 2021 was namelijk óók een jaar waarin we samen hebben laten zien dat we bereikbaar en toegankelijk zijn gebleven voor onze inwoners. Ongeacht de omstandigheden.

Zowel fysiek als digitaal waren we zichtbaar. ‘Dichtbij’. En van maatschappelijke waarde voor onze inwoners, relaties en klanten. Hiermee hebben we laten zien dat we wendbaar en creatief zijn. Dat we ons werk binnen de (on)mogelijkheden iedere keer weer enthousiast en betrokken uitvoeren. Omdat we er willen zijn voor onze inwoners. En daar mogen we trots op zijn.

We nemen je mee op reis door 2021. Deze reis vertelt je meer over onze bibliotheken. Onze bevlogen medewerkers. En alle activiteiten die we toch hebben weten te organiseren.

Voor volgend jaar wensen we je meer fysieke ontmoetingen toe. Want juist die zijn zo van waarde.

Annelies Bakelaar, bestuurder Biblionet Drenthe

De bibliotheek is van alle tijden en van ons allemaal.
Een plek waar iedereen welkom is, lid of geen lid. De bieb is een (online) plek waar je antwoorden vindt en waar je je kunt ontwikkelen. Je hele leven lang. De deuren van de bibliotheek staan altijd voor je open.

Title of your publication

Indien de overview is geactiveerd (boekenplank) komt deze tekst als omschrijving in beeld.
Volledig scherm