... begint bij de bieb!

Jaarverslag
Aa en Hunze 2021

Jubileum Gieten

Bibliotheek Gieten certificaat Duurzaam Gastvrij 

Biebtuin Gieten

Verhuizing Bibliotheek Rolde

In december 2021 heeft bibliotheek Gieten als eerste bibliotheek in Drenthe het ‘gouden’ certificaat Duurzaam Gastvrij ontvangen. Het certificaat wordt uitgegeven door de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK). Uit de keuring bleek dat Bibliotheek Gieten duurzaamheid belangrijk vindt en hierin verder gaat dan de normale wet- en regelgeving vereist. In de bibliotheek blijkt dat bijvoorbeeld uit maatschappelijke betrokkenheid (projecten zoals Klik & Tik en Letter voor Letter) en duurzaam gedrag (bijvoorbeeld energiezuinige inrichting, hergebruikte materialen, afval scheiden en samenwerking met Staatsbosbeheer en Drents Landschap). De bibliotheek heeft voor deze prestatie een duurzaam schildje ontvangen.

In december 2021 was het precies veertig jaar geleden dat in Gieten een openbare bibliotheek geopend werd. Een jubileum dus! Door de coronamaatregelen was een enorm feest niet mogelijk, maar toch wilde de bibliotheek het vieren. Daarom kregen alle bezoekers van de bibliotheek een verrassing: een brownie voor de volwassenen en kadootjes voor de jeugd. Bovendien kregen alle nieuwe leden in de hele gemeente 50% korting op het basisabonnement van de bibliotheek. 


Op 11 oktober 2021 is de eerste schop de grond in gegaan voor de biebtuin in Gieten en in het voorjaar van 2022 wordt de tuin feestelijk in gebruik genomen. We zijn vooral trots op de vele samenwerkingen. Zo gaat OBS Gieten met de moestuin aan de slag. Via het IVN is er een enthousiaste moestuincoach gevonden die de klassen gaat begeleiden bij het onderhoud. De kinderopvanglocaties in Gieten zijn erg enthousiast over de tuinplannen en zijn al volop aan het brainstormen over activiteiten. De buurtvereniging is vanaf het begin erg betrokken geweest en we waarderen hun inbreng en ideeën.  Onze achterburen, de Daffers van de Digital Art Factory, zijn al druk aan het nadenken over het uitzetten van een speurtocht in de tuin. En ook het Taalhuis is aangehaakt op de tuinplannen en enthousiast om taalspelletjes en thema-activiteiten te bedenken.  

We realiseren de tuin zoveel mogelijk met behulp van lokale partners: een hovenier uit Gieten, een houtbewerkingsbedrijf uit Gieten, die de voorleeskring maakt, en een bedrijf uit Gieten dat voor ons bankjes gaat maken van gerecycled kunststof. We zien uit naar het voorjaar van 2022!


Vestiging Rolde heeft er lang op moeten wachten... na twee jaar in een tijdelijk pand aan de Stationsstraat, is het in november 2021 verhuisd naar het mooiste pand van Drenthe: de Boerhoorn. Een spiksplinternieuw multifunctioneel gebouw, waar naast de bibliotheek ook het dorpshuis, een gezondheidscentrum, de sportkantine en diverse zorginstellingen en hobbyclubs inzitten. De bieb heeft nu een aangename zithoek, mooie leestafels waar je een kopje koffie kunt halen, een plek speciaal voor jongeren en een gezellige jeugdhoek. Bezoekers kunnen elke dag tussen 8.00 uur tot 19.00 uur gebruikmaken van de selfservice inlever- en uitleenbalies.   

Cijfers 2021 bibliotheken Aa en Hunze

en 25.869 online bezoekers

82.866 uitleningen

4.970 leden,

Gemeente Aa en Hunze had in 2021...


"


"


Het leukste vind ik toch wel het contact met mensen. Gewoon even een praatje maken.
En mensen écht helpen als ze ergens naar op zoek zijn.


"


"


 De bibliotheek is een plek
voor iedereen, we doen het samen

Voor jou ligt de reis van Aa en Hunze in 2021. Samen met ons netwerk een reis vol uitdagingen, maar gelukkig ook voldoende kansen die we waar hebben weten te maken.

Tijdens onze reis op weg naar een Drentse inclusieve samenleving, hebben we onder andere tijd gemaakt voor het Drentse leesoffensief en onze nieuwe rol als Informatieloket Digitale Overheid. In 2021 was er een duidelijk geluid vanuit inwoners, klanten en samenwerkingspartners: “wat fijn dat jullie er zijn.” Hier zijn we als Biblionet Drenthe bijzonder blij mee, want samen willen we van toegevoegde waarde zijn voor de Drentse samenleving. Trots ben ik op al onze betrokken en enthousiaste professionals en vrijwilligers die zich dag in dag uit inzetten voor het bibliotheekwerk in Drenthe.

We nemen je mee op reis door 2021.
2021 was een jaar waarin we met elkaar nog meer dan in 2020 invulling hebben gegeven aan nieuwe vormen van ‘dienstverlening dichtbij’ en natuurlijk digitale producten en diensten. En dit allemaal vaak hand in hand met alle Drentse bibliotheken en samen met de Drentse culturele en maatschappelijke partners. Door samen te werken zijn we in staat geweest om bereikbaar en toegankelijk te blijven voor alle inwoners in Drenthe. Ongeacht de omstandigheden.

Voor volgend jaar wensen we iedereen meer fysieke, waardevolle ontmoetingen toe, want juist deze zijn zo van waarde voor ons als mensen.

Annelies Bakelaar, bestuurder Biblionet Drenthe

De bibliotheek is van alle tijden en van ons allemaal.
Een plek waar iedereen welkom is, lid of geen lid. De bieb is een (online) plek waar je antwoorden vindt en waar je je kunt ontwikkelen. Je hele leven lang. De deuren van de bibliotheek staan altijd voor je open.

Annelies Bakelaar

Voorwoord

De bibliotheken in Aa en Hunze

Gemeente Aa en Hunze

De gemeente Aa en Hunze heeft vier bibliotheken: Annen, Gieten, Gasselternijveen en Rolde. Ook zijn er 11 ‘de Bibliotheek op school’ vestigingen. Dit zijn bibliotheken in basisscholen. Bibliotheken Aa en Hunze valt qua bestuur en organisatie onder Stichting Biblionet Drenthe. 

Het team van Aa en Hunze

 59 vrijwilligers

1 educatiemedewerker 
en 1 educatieadviseur

2 frontofficemedewerkers

2 projectleiders

1 lokaal coördinator

Mensen ontmoeten

...begint bij de bieb

Andere mensen leren kennen: in de bieb kan dat. Loop gewoon even binnen of geniet van een heerlijk kopje koffie of thee. Gezellig met je buurman, partner of vriendin meedoen aan een workshop? Iedereen is welkom in de bieb.

...begint bij de bieb

Jezelf ontwikkelen

Het bijwonen van een lezing met bijzondere gastsprekers. Een cursus volgen over duurzaamheid. Of meedoen aan de workshop Walk&Talk. Hoe jij jezelf ook verder wilt ontwikkelen: het begint bij de bieb!

...begint bij de bieb

De wereld ontdekken

Samen met ons de wereld ontdekken? Dat kan! Verdwaal in alle online én offline verhalen. Voor jong en oud, het begint bij de bieb. Zet als kind met de BiebFabriek je eerste stappen als ingenieur.

Met lezen vergroot je je blik op de wereld. En natuurlijk kun je daarvoor bij de bieb terecht. Zo krijgen de kleinsten het gratis BoekStartkoffertje. En kunnen mensen met een taalachterstand terecht bij een van onze Taalhuizen. Want leren lezen begint bij de Bieb!

...begint bij de bieb

Leren lezen

Wist jij dat je gewoon binnen kunt stappen in de bieb? Lid of geen lid, dat maakt niet uit! Heerlijk neerploffen op de bank en gewoon even wegdromen. Ontspan met alle verhalen en avonturen die op jou liggen te wachten bij de bieb.

...begint bij de bieb

Even ontspannen

... begint bij de bieb!

Jaarverslag Aa en Hunze 2021

Ontdekken, ontwikkelen, ontspannen, ondernemen, ontmoeten

... begint bij de bieb!
Jaarverslag
Tynaarlo 2021

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec pellentesque auctor eros, eget cursus est. Duis pharetra vel orci varius pulvinar. Vestibulum lacinia est pretium lacus porttitor, rutrum lacinia arcu finibus. Sed non odio velit. Sed non accumsan eros, non condimentum massa. Vestibulum velit magna, egestas auctor metus ut, vehicula venenatis massa. Nam gravida vel eros quis faucibus. Suspendisse potenti. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec pellentesque auctor eros, eget cursus est. Duis pharetra vel orci varius pulvinar. Vestibulum lacinia est pretium lacus porttitor, rutrum lacinia arcu finibus. Sed non odio velit. Sed non accumsan eros, non condimentum massa. Vestibulum velit magna, egestas auctor metus ut, vehicula venenatis massa.

Ontspannen
Online genieten

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec pellentesque auctor eros, eget cursus est. Duis pharetra vel orci varius pulvinar. Vestibulum lacinia est pretium lacus porttitor, rutrum lacinia arcu finibus. Sed non odio velit. Sed non accumsan eros, non condimentum massa. Vestibulum velit magna, egestas auctor metus ut, vehicula venenatis massa. Nam gravida vel eros quis faucibus. Suspendisse potenti. Morbi hendrerit ipsum efficitur ante tincidunt pretium. Nulla posuere vehicula dolor, in dignissim ligula tincidunt at. 

Ontwikkelen
Een cursus volgen
Annelies Bakelaar
Voorwoord

In 2021 speelde corona nog steeds een grote rol in ons leven en werk. We konden niet alles doen wat we graag wilden doen. Maar het gaf ook kansen. 2021 was namelijk óók een jaar waarin we samen hebben laten zien dat we bereikbaar en toegankelijk zijn gebleven voor onze inwoners. Ongeacht de omstandigheden.

Zowel fysiek als digitaal waren we zichtbaar. ‘Dichtbij’. En van maatschappelijke waarde voor onze inwoners, relaties en klanten. Hiermee hebben we laten zien dat we wendbaar en creatief zijn. Dat we ons werk binnen de (on)mogelijkheden iedere keer weer enthousiast en betrokken uitvoeren. Omdat we er willen zijn voor onze inwoners. En daar mogen we trots op zijn.

We nemen je mee op reis door 2021. Deze reis vertelt je meer over onze bibliotheken. Onze bevlogen medewerkers. En alle activiteiten die we toch hebben weten te organiseren.

Voor volgend jaar wensen we je meer fysieke ontmoetingen toe. Want juist die zijn zo van waarde.

Annelies Bakelaar, bestuurder Biblionet Drenthe

De bibliotheek is van alle tijden en van ons allemaal.
Een plek waar iedereen welkom is, lid of geen lid. De bieb is een (online) plek waar je antwoorden vindt en waar je je kunt ontwikkelen. Je hele leven lang. De deuren van de bibliotheek staan altijd voor je open.